Tajništvo: (02) 450 38 00 info@konsak.si

V sredo, 29.9. 2021, so prvošolci imeli naravoslovni dan. V šoli smo se dobili ob 8.20. Učenci so prišli športno oblečeni in obuti, kajti odpravljali smo se v gozd.

V šoli smo se pogovorili o gozdu kot življenjskem prostoru in o gozdnem bontonu.

Zatem so učenci v svoje manjše nahrbtnike pospravili šolsko malico in pijačo ter se pripravili na odhod v gozd. Odpravili smo se v bližnji Stražunski gozd, na gozdno učno pot imenovano Boromirjeve dogodivščine. Pot nas je najprej vodila skozi Stražunski gozd na jaso, kjer smo malicali.

Učenci so po malici dobili nalogo, da si izberejo vsak svoje drevo in majhno palico ter drevo začarajo tako, da bo oživelo. Naloga je bila otrokom zelo všeč, dobro so se vživeli v vlogo čarovnika.

Učence smo vprašale, če vedo, kdo je Boromir. Nekateri so po gozdni učni poti že hodili in so nam povedali, da je Boromir netopirček, ki nam pomaga spoznavati življenje v gozdu. Nato smo z učenci hodili po gozdni učni poti od postaje (table z napisi in slikami) do postaje. Spoznali so pomen ptic v gozdu, pomen drevesnih korenin in pomen varovanja okolja. Učili so se določiti starost dreves in ločiti listnati drevesi BUKEV in HRAST ( oblika lista, plodovi ). Prav tako pa so spoznali drevo kot življenjski prostor (živo in mrtvo drevo, krošnja, lubje in korenine).

Pri vsaki Boromirjevi postaji so prvošolci imeli določeno nalogo, ki so jo z veseljem opravili (npr. poišči dva zelena in dva rjava drevesna lista). Učenci so dobili prozorne vrečke in v njih nabirali kar so našli na gozdnih tleh in je od njih zahtevala naloga (listi, lubje, plodovi..).

Ob koncu naravoslovnega dne so učenci objeli drevesa, se  poslovili od njih ter jim obljubili, da se še vrnejo raziskovat in odkrivat gozdne skrivnosti.

Prilagodi izgled strani